Mealpreppen op zondag om dan op maandagavond haast enkel nog de voetjes onder tafel te moeten schuiven? Dat vind ik echt de max. Dat begrijpt Wim niet altijd want hij ziet hij mij op zondagnamiddag extra lang in de keuken staan terwijl hij eigenlijk graag wat andere dingetjes gepland had. Maar daar komt wellicht gauw verandering in. Het cyclocrossseizoen gaat binnenkort weer van start en als fervent veldritfanaat, vind hij het reuze gezellig om op zondag voor de buis te zitten en kan ik voluit kokerellen.
Ik ben een grote voorstander van snelle, eenvoudige maaltijden, maar zondag is nu eenmaal de ideale gelegenheid om net dat tikkeltje extra tijd en energie te spenderen in de keuken. En ik probeer - zo goed als 't kan - toch steevast een gerecht in te plannen dat ik reeds een tijdje voor ogen had, maar wegens tijdsgebrek nog niet had kunnen klaarmaken. En dat was dus ook het geval wat deze pompoenlasagne betreft.
Ik weet dat ik jullie reeds vaker heb willen overtuigen van mijn gerechten, maar als er eentje is die jullie alvast komende herfst moeten - jawel MOE-TEN - maken, dan is't deze. Hartig maar toch met een subtiele vleugje zoet en comfortfood at its best!
Ingrediënten pompoenpuree:
- 1/2 butternut
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- Currykruiden
- Italiaanse kruiden
- 1 groentebouillonblokje (opgelost in een bodempje water)
- Peper
- Zout
Ingrediënten peterseliepesto:
- Peterselie - 2 à 3 handjes
- Pijnboompitten
- Parmezaan
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Overige ingrediënten:
- 2 potjes ricotta van 250 gram
- Spinazie (diepvries) - 10-tal blokjes
- 1 flinke eetlepel parmezaan
- 500 gram kipgehakt
- Lasagnebladen
- 1 teentje look
- 1 sjalot
- Kipkruiden
- Currykruiden
- Peper en zout
Bereiding van de pompoenpuree:
- Snijd de butternut in 2. Ik nam alvast de helft waarin de zaadlijsten niet verwerkt zitten. Verwijder de schil en snijd nu in blokjes.
- Snijd de sjalot fijn en stoof dit aan, in wat boter, in een kom. Laat enkele minuutjes op een zacht vuurtje glazig worden.
- Voeg nu de pompoenblokjes eraan toe en breng op smaak met wat peper, zout en currykruiden. De currykruiden dienen niet te royaal gestrooid te worden. De smaak moet echt mild blijven. Er mogen tevens ook nog wat Italiaanse kruiden toegevoegd worden. Ook hiervan niet al te veel.
-
Laat nu, mits toevoeging van een klein bodempje water (heel miniem) - op een zacht/middelmatig vuurtje stoven. Zet het deksel eventueel schuin bovenop de kom,
op die manier gaat de pompoen veel sneller stoven.
Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. -
Haal van het vuur van zodra de blokjes gaar zijn.
Voeg nu een blokje groentebouillon op dat je in een bodempje water hebt laten smelten. Dit kan eenvoudigweg door dit in een tasje te doen, mits een klein beetje water en dit dan bijgevolg in de microgolf op te warmen. Op die manier heb een je sterk geconcentreerd bouillonblokje die veel smaak afgeeft aan de pompoenpuree. - Plet ook nog 1 teentje look en voeg toe aan de butternut.
- Haal de staafmixer boven en mix de butternut en sjalot tot een gladde puree.
Bereiding van de peterseliepesto:
-
Doe alle vermelde ingrediënten in de blender en mix fijn.
Ik vind het moeilijk aan te geven welke hoeveelheden omdat ik dit echt op't gevoel af doe. Peterseliepesto maakte ik trouwens voor 't eerst en hier vertrouwde ik op mijn smaakpapillen die mij aangaven of er al dan niet nog wat extra bijmoest.
De hoeveelheden zijn echter 't zelfde zoals je dit bij een basilicumpesto zou doen. Alleen kwam hier geen citroen aan te pas.
Bereiding van de ricottacrème:
- Doe de inhoud van de 2 potjes ricotta in een grote schaal, breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
- Zet een kommetje op't vuur en voeg de blokjes spinazie hieraan toe. Laat op een zacht vuurtje ontdooien en breng op smaak met peper en zout.
- Giet vervolgens af in een klein vergiet en zorg ervoor dat het overtollige vocht verdwijnt.
- Voeg de spinazie nu toe aan de ricotta alsook de peterseliepesto en 1 eetlepel parmezaan (of Grana Padano) en meng het geheel goed onder.
- Finaal mag er nog een geplet teentje look toegevoegd worden en mag er geproefd worden of er nog wat extra kruiding aan te pas moet komen of niet.
Bereiding van het gehakt:
- Snipper en snijd een sjalotje fijn.
- Smelt een klontje boter in een pan en stoof het uitje glazig.
- Voeg nu het gehakt toe en kruid met peper, zout, kipkruiden en Italiaanse kruiden. Bak rul.
Bereiding van de lasagne:
-
Neem een ovenschaal en begin met een laagje ricotta-spinaziecrème.
Ter info: ik heb 2 ovenschalen gebruikt i.p.v. 1 grote. Ik werk nu eenmaal liever op die manier.
Ik kan dan kiezen om er 1'tje te houden voor 's anderendaags of er 1'tje mee te geven aan mijn ouders. - Leg hierop enkele lasagnebladen (dit waren er bij mij 3).
- Hierop mag een laagje pompoenpuree gesmeerd worden.
- Ga verder met een laagje kipgehakt.
- Hierop komen opnieuw enkele lasagnebladen.
- Vervolgens weer de ricotta-spinaziecrème.
- Hierna opnieuw wat pompoenpuree.
- Leg hier weer enkele lasagnebladen bovenop.
- Breng een laatstje laagje aan met laagje ricotta-spinaziecrème.
- Hier bovenop een laatstje laagje pompoenpuree.
- En eindig met het gehakt.
-
Afwerken kun je doen mits toevoeging van wat gemalen kaas.
Ik koos voor gruyère, die doet het altijd goed om de lasagne van een lekker gratinlaagje te voorzien.
Warm de oven gedurende 20 minuutjes voor op 180°C. Nadien mag de schotel er ook nog een 20-tal à 25-tal minuutjes in.
De geur alleen al van de lasagne deed mij ontzettend watertanden. Mijn ouders hadden reeds hun schoteltje voorgeproefd en ons opgebeld om te zeggen dat ze slechts 1 vervelende opmerking hadden... Er was namelijk te weinig!
En ok, het is misschien wat verwaand om te boffen met je eigen gerecht. Maar, echt, dit was zo waanzinnig lekker. Ik had er stiekem reeds de ganse dag naar uitgekeken (I know - life of foodie, sor, not sorry?!) en was ergens bang om teleurgesteld te worden maar was anderzijds best overtuigd van de smakencombinaties. De eerste hap bevestigde onmiddellijk mijn voorgevoel, amen to this! Omdat ik plots ook niet meer elk ingrediënt herinnerde, pende ik, na 't eten, de ingrediëntenlijst neer zodat ik deze lasagne zeker met jullie zou kunnen delen. Sharing, is caring zegt men en I do care lieve volgers.
Zijn jullie ook grote pompoenliefhebbers? Duik dan snel jullie keukentje in en probeer deze lasagne even uit. Enkel en alleen maar blije gezichtjes verzekerd! Laat gerust weten...
Smakelijk!
Reactie schrijven